...

Cancerul colorectal

Cancerul de colon ocupă locul doi în Europa, din punct de vedere al numărului de decese cauzate de cancer, iar un european moare la fiecare 3 minute din cauza unui cancer colorectal.

Mai mult de 80% dintre pacienții cu cancer colorectal trec printr-o intervenție chirurgicală.

Subiectul cancerului de colon și de rect a reprezentat pentru mine domeniul în care am ales să îmi desfășor activitatea de cercetare în cadrul doctoratului și nu numai, tocmai datorită impactului major la nivelul populației.

În afară de transmiterea genetică, ce este responsabilă de aproximativ 1 din 5 cancere de colon și de rect, factorii care cresc riscul de apariție al cancerului de colon și de rect sunt:

  • Consumul cronic de alcool
  • Consumul crescut de carne procesată și grăsimi saturate
  • Obezitatea
  • Istoricul cronic de boli inflamatorii intestinale, precum rectocolita
  • Fumatul

Din punct de vedere al simptomelor care ne duc cu gândul la necesitatea efectuării unei colonoscopii pentru o examinare completă a colonului, în vederea excluderii unui cancer de colon sunt: sângerările exteriorizate anal, schimbări ale scaunului (apariția constipației, a scaunelor fracționate și a scaunelor subțiri – ”creionate”), dureri abdominale, pierderea poftei de mâncare și scăderea neexplicată în greutate.

O tendință alarmantă în ultima perioadă este reprezentată de creșterea numărului de cazuri de cancer de colon și de rect la nivel mondial. În acest context există un consorțiu internațional de cercetători care se ocupă în mod activ de studierea acestui tip de cancer colorectal. Consorțiul este format din cercetători din Spania, Italia, Marea Britanie, Polonia, Statele Unite și am onoarea să fi fost invitat să fac parte din el.

În privința tratamentului chirurgical al acestui tip de cancer, metodele minim-invazive, chirurgia laparoscopică și chirurgia robotică, reprezintă actualmente standardul de aur în tratamentul chirurgical al cancerului de colon și de rect. Ele permit o recuperare mai rapidă a pacientului, comparativ cu chirurgia clasică, cu mai puține dureri și complicații postoperatorii și chiar oferă, conform studiilor, și un beneficiu de supraviețuire la distanță în cazul acestor pacienți datorită creșterii acurateței gestului, mai ales în cazul chirurgiei robotice.

Mai jos puteți urmări un video al unui caz operat de mine, care prezintă o rezecție laparoscopică de metastază hepatică sincron cu rezecția laparoscopică a cancerului de rect care a cauzat metastaza.

Având în vedere experiența mea în domeniul cercetării și a tratamentului minim invaziv al cancerului colorectal, vă aștept la o consultație pentru a discuta despre simptomele dumneavoastră și a stabili împreună investigațiile și tratamentul de urmat.

În Brașov, consultația este posibilă gratuit prin CAS, cu bilet de trimitere.

Surse articol:

Incidence and Mortality. ECIS. 2018 : https://ecis.jrc.ec.europa.eu/

Early Onset ColoRectal Cancer – EOCRC) (Gut. (2019). Increasing incidence of colorectal cancer in young adults in Europe over the last 25 years: https://gut.bmj.com/content/68/10/1820

Cianchi, F., Trallori, G., Mallardi, B. et al. Survival after laparoscopic and open surgery for colon cancer: a comparative, single-institution study. BMC Surg 15, 33 2015 https://doi.org/10.1186/s12893-015-0013-5

Park EJ, Baik SH. Robotic Surgery for Colon and Rectal Cancer. Curr Oncol Rep. 2016;18(1):5. doi:10.1007/s11912-015-0491-8

Suna!
× Scrie-mi!
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.