Ziua mondială a sănătății digestive

Pandemia COVID-19 a perturbat aproape fiecare element al vieții așa cum o cunoaștem, iar controalele medicale de rutină nu fac excepție. De Ziua Mondială a Sănătății Digestive este important să amintim de cancerul colorectal și să cunoaștem măsurile de prevenție ale acestuia.

Cancerul colorectal este a doua cauză de deces cauzat de cancer din lume. Majoritatea cazurilor de cancer colorectal progresează prin secvența adenom-carcinom, prezentând oportunități de a elimina leziunile precursoare și de a preveni cancerul sau de a identifica cancerul în stadiile sale incipiente. Există câțiva factori de risc alimentar, stil de viață și de mediu care favorizează apariția cancerului colorectal. Când este detectat în stadiile preclinice, acesta tinde să fie localizat și adesea poate fi vindecat prin intervenție chirurgicală.

Eforturile de screening sunt îndreptate către detectarea cancerului colorectal în stadiu incipient și îndepărtarea leziunilor. Există mai multe modalități de screening care sunt eficiente și rentabile, cum ar fi testul imunochimic fecal, sigmoidoscopia flexibilă, colonografia CT și colonoscopia. Din nefericire, în ultimul deceniu, studiile au evidențiat o creștere îngrijorătoare a incidenței cancerului colorectal în rândul persoanelor mai tinere.

Acum, mai mult ca niciodată, este nevoie să înțelegem tendințele epidemiologice recente și factorii de risc pentru acest tip de cancer. Este important ca lumea să înțeleagă și să atenueze factorii de dietă, stil de viață și de mediu care contribuie la cancerul colorectal. În plus, dezvoltarea și îmbunătățirea programelor de screening este esențială.

Ziua Mondială a Sănătății Digestive este amintită în fiecare an pe 29 mai, de către Organizația Mondială de Gastroenterologie prin diferite evenimente, activități și inițiative. 

Aceste activități oferă gastroenterologilor, chirurgilor digestivi, furnizorilor de asistență medicală, pacienților și publicului o înțelegere a cercetărilor clinice recente asupra factorilor de risc și epidemiologiei CCR, informând totodată publicul despre importanța reducerii factorilor de risc și a rolului screening-ului la cancerul colorectal. Iar anul acesta, după doi ani de pandemie, în care screeningul si tratamentul cancerului colorectal au trecut pe un plan secundar, Organizația Mondială de Gastroenterologie a ales ca Ziua Mondială a Sănătății Digestive să fie dedicată cancerului colorectal.

 

Suna!
× Scrie-mi!