Robotul DaVinci – dincolo de limite

Ce este robotul DaVinci?

Este un sistem robotic de precizie conceput pentru a sprijini medicul chirurg în efectuarea intervențiilor chirurgicale minim invazive. Robotul DaVinci extinde capacitățile chirurgilor, nu le substituie!

Pe parcursul procedurii, fiecare mișcare operatorie este efectuată de medicul chirurg, beneficiind de avantajele tehnologiei avansate și a instrumentelor care îi asigură o vizibilitate mărită de peste 10 ori, acuratețe milimetrică și posibilitatea de a ajunge în spații pe care altfel le-ar explora extrem de dificil.

Structura robotului DaVinci

Consola chirurgicală: Acesta este locul de comandă de unde medicul chirurg controlează cele patru brațe robotice poziționate deasupra pacientului. 

Manipulând două controlere de înaltă precizie, chirurgul dirijează cu exactitate mișcările instrumentelor chirurgicale, în timp ce privește printr-un sistem optic binocular. Acesta îi oferă o imagine detaliată, mărită de 10 ori, cu rezoluție înaltă și tridimensională a zonei de operare. 

Toate mișcările manuale ale chirurgului sunt convertite de consolă în comenzi digitale, care sunt apoi executate precis de instrumentele robotice, efectuând mișcări extrem de fine în corpul pacientului.

Patru brațe robotice: Trei dintre acestea sunt specializate în manipularea precisă a instrumentarului chirurgical, în timp ce al patrulea braț este echipat cu un sistem avansat de camere video 3D HD. Acesta oferă chirurgilor o imagine clară și detaliată, cu rezoluție înaltă, facilitând o vizualizare detaliată, 3D a câmpului operator.

Avantajele Robotului DaVinci în chirurgie:

Vizualizare tridimensională: oferă imagini 3D de înaltă rezoluție, redate în timp real, care cresc precizia gestului chirurgical. 

Imagini de înaltă precizie ajustabile: imaginile pot fi mărite conform necesităților specifice ale echipei chirurgicale. 

Control total al intervenției: medicul chirurg comandă mișcările brațelor robotului, având control complet asupra procedurii. Robotul execută mișcări fine și precise, inclusiv rotiri de 360° printr-un orificiu de doar 8 milimetri.

Ideal pentru intervenții complexe: Robotul DaVinci se pretează excelent pentru proceduri complexe, inclusiv în cazul patologiilor oncologice, contribuind la scurtarea perioadei de recuperare.

Performanță și versatilitate: datorită vizualizării superioare, a dexterității și a preciziei mișcărilor, intervențiile chirurgicale ating un nivel de exactitate impresionant, inaccesibil prin metodele tradiționale.

Cum se efectuează operația cu robotul DaVinci?

Chirurgia robotică reprezintă o formă avansată de chirurgie minim-invazivă, care facilitează realizarea intervențiilor chirurgicale complexe fără necesitatea inciziilor mari, caracteristice chirurgiei tradiționale.

Utilizează un sistem intuitiv care simulează procedurile chirugicale tradiționale și care oferă o precizie și o eficiență net superioară.

În chirurgia robotică se utilizează intrumente miniaturizate de doar câțiva milimetri care sunt montate pe brațele robotului DaVinci și se introduc în corp prin 4 incizii mici de numai 8 mm. 

Medicul chirurg controlează cele 3 instrumente și camera video de la o consolă care se află la distanță de masa de operație. 

Sistemul DaVinci oferă medicului chirurg posibilitatea de a manevra simultan toate cele 4 brațe în timp ce se uită printr-un sistem optic binocular de înaltă precizie pe care îl plasează în interiorul pacientului.

Imaginea pe care reușește să o redea este o vedere 3D în profunzime, spre deosebire de chiurgia laparoscopică unde imaginea proiectată este 2D pe un monitor. 

Designul consolei asigură o aliniere perfectă între ochii și mâinile chirurgului, eliminând orice tremor al mâinilor chirurgului, crescând precizia intervențiilor și reducând oboseala. 

Intervențiile chirurgicale efectuate cu ajutorul robotului DaVinci sunt asociate cu o rată superioară de succes, comparativ cu chirurgia tradițională sau laparoscopia, fiind în special recomandate în intervenții chirurgicale complexe.

Suna!
× Scrie-mi!