Hernia hiatală este reprezentată de o dilatație anormală a hiatusului diafragmatic, prin care stomacul ascensionează în torace. Hiatusul diafragmatic reprezintă un orificiu în diafragmă situat anterior de aortă, prin care trece în mod normal esofagul.
Inserția peritoneului pe joncțiunea dintre esofag și stomac, diametrul hiatusului diafragmatic, lungimea esofagului intraabdominal și diferența de presiune dintre abdomen și torace, sunt toate elemente care joacă un rol important în prevenirea refluxului gastroesofagian, simptomatologia principală a acestui tip de hernie.
Tratamentul herniei hiatale este doar intervențional (chirurgical sau endoscopic) și se impune în cazul în care hernia hiatală este simptomatică (reflux gastroesofagian) sau în cazul în care hernia hiatală, prin volumul de stomac din interiorul toracelui predispune la riscul de apariție al volvulusului gastric, care se poate complica cu necroză, perforație și mediastinită (o infecție deosebit de gravă intratoracică, care uneori poate fi mortală).
Toate tipurile de hernii hiatale, inclusiv cele gigante sau cele recidivate pot fi aborbate laparoscopic sau robotic, fără a necesita chirurgie deschisă. Intervenția chirurgicală își propune să readucă esofagul în abdomen, să închidă hiatusul diafragmatic și să creeze din stomac, o valvă antireflux, care poate acoperi toată circumferința esofagului sau doar ¾ din aceasta. Alegerea tipului de valvă este dictată de explorările preoperatorii, în special manometria esofagiană.
Mai jos aveți câteva exemple de hernii hiatale rezolvate de către mine laparoscopic în ultima perioadă. Dacă suferiți de reflux sau de hernie hiatală, mă puteți contacta direct pe numărul de telefon 0749 028 402 pentru o rezolvare laparoscopică sau robotică a problemei dumneavoastră sau pur și simplu pentru mai multe informații.
Aspectul tranzitului baritat preoperator la un pacient cu o hernie hiatală voluminoasă cu aproximativ 3/4 din stomac în torace, cu aspectul de stomac întors – upside-down stomach, intratoracic.
Aspectul postoperator la un pacient cu o hernie hiatală voluminoasă cu aproximativ 3/4 din stomac în torace, demonstrând o anatomie perfect normală a joncțiunii eso-gastrice și lipsa refluxului gastroesofagian.
Aspectul intraoperator la sfârșitul intervenției chirurgicale în cazul unei paciente cu o hernie hiatală ce conținea întreg stomacul, la care repararea hiatusului diafragmatic a inclus și ranforsarea cu o plasă resorbabilă. Se poate nota valva tip Nissen pe toata circumferința esofagului.
Sursă figură: https://www.semanticscholar.org/paper/Nissen-vs.-toupet-fundoplication-in-the-treatment-Halbert/6410dc2262fbeed87be6507f622cc6818a51a455/figure/1